Hulpmiddelen bij genealogisch onderzoek

Op deze pagina vind je vele tips & tricks om jouw lijst van voormoeders verder aan te kunnen vullen.


Surf zeker naar www.gentools.be. Deze website zit boordevol links naar websites waar je snel informatie kunt vinden om je stamboom uit te werken. Een must voor elke beginner (en geroutineerde genealoog).


Genealogische bedrijven zoals Geneanet, het Amerikaanse Ancestry of het Israëlische MyHeritage bieden (betalend) heel wat gegevens en hulpmiddelen aan. Wees zeer behoedzaam voor deze (ongecontroleerde en vaak verschillende keren gekopieerde) gegevens. Verifieer zeker altijd met de originele akten.


Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis

Spring eens binnen in het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem (Van Heybeeckstraat 3, 2170 Antwerpen). Dit is het documentatiecentrum van onze partner Familiekunde Vlaanderen. Het is een leuke plek met decennialange ervaringsdeskundigen die je vrijwillig willen helpen. Kilometerslange archiefdozen staan voor je klaar. Het centrum heeft ook een website met tal van digitale namenlijsten en registers. Sommige daarvan kan je thuis achter je computer raadplegen, maar voor sommige zak je best toch even af naar het centurm.


Merksem is niet het enige documentatiecentrum van Familiekunde Vlaanderen! Er zijn er ook in Oostende en in Handzame. En bovendien zijn er in gans Vlaanderen afdelingen van Familiekunde Vlaanderen met collecties en hulpmiddelen om stamboomkunde uit te voeren. Zoek daarom jouw dichtstbijzijnde centrum of afdeling in deze lijst.

FV Gemeenten / afdelingen

Vergeet uiteraard ook niet de plaatselijke heemkundige kringen te bezoeken, in de buurt van waar je voormoeders vandaan komen. Zij herbergen vaak een ongelooflijke verzameling aan gegevens waaronder veel informatie over de families die er leefden. Een overzicht? Bekijk dan de kaart op de website https://erfgoedkaart.be


Komen jouw voormoeders uit West-Vlaanderen? Dan vind je snel veel informatie via de website van de vrijwilligers van het Rijksarchief Brugge. Deze website probeert alle akten van de burgerlijke stand en van de parochieregisters in West-Vlaanderen te digitaliseren. Het schitterende aan dit initiatief, is dat er bij elke data-invoer de directe link naar de originele akten vermeld wordt. Zo kan je heel snel vooruitgang boeken binnen MamaMito. Vergeet wel geen spellingsvarianten van de gezochte familienamen uit te proberen. Dit is zeker belangrijk bij de parochieregisters aangezien de spelling van familienamen vaak veranderde.


Voor Vlaams-Brabant en Brussel digitaliseert een grote groep vrijwilligers al jaren alle huwelijksakten uit de burgerlijke stand voor het citizen science project Demogen. Zoek hun inspanningen op via de tool ‘Personen zoeken’ op de website van het Rijksarchief België.


Ook voor de Kempen worden alle akten uit de burgerlijke stand gedigitaliseerd onder de titel ‘BS Kempen’. Komen je voormoeders uit de Kempen, dan is deze website jouw hulp om snel vooruitgang te maken in MamaMito.


Komen je voormoeders van over de taalgrens en heb je daarbij hulp nodig? Voor genealogisch advies in Wallonië is er ‘GéniWal’ (Généalogie Informatique Wallonie). Surf naar geniwal.eu om met hen contact te zoeken.


Vlaamse StamAbonneer je op Vlaamse Stam, het tijdschrift van Familiekunde Vlaanderen, of kijk in de afleveringen van de laatste 52 jaar. In elke aflevering is er trouwens een uitgebreide ‘DNA-column’ waarin de combinatie tussen genealogie en genetica je helemaal duidelijk zal worden.


Moeite met het lezen van oude handschriften in parochieregisters? Iedere genealoog moet het oud-schrift leren, met het nodige vallen en opstaan (en veel gevloek). Gelukkig bestaan er websites om het op een interactieve manier in te oefenen, waaronder het schitterende www.watstaatdaer.nl. Ook Histories vzw en afdelingen van Familiekunde Vlaanderen bieden cursussen aan in oud-schrift of ‘paleografie’.

 

Groeimoeder